donderdag 18 maart 2010

How to handle: gecombineerde huid

Iedere week/ 2 weken schrijf ik een artikel in 'how to handle' en geef ik tips over het verzorgen van jouw huidtype. Vorige week ging het over een gevoelige huid, deze week schrijf ik over een gecombineerde huid: verschillende huidtypes op je gezicht & droge wangen, vette T-zone, gevoelige neus & droog voorhoofd: Deal ermee!

Als eerste maar weer eventjes de kenmerken van een gemengde/gecombineerde huid: (meestal) vette delen op je gezicht, bijv. bij de T-zone en kin en dan droge stukken bij bijv. je wangen en kaken. Hoewel dit ook verschilt: Bijvoorbeeld een mengeling tussen gevoelige en droge huid, vette en gevoelige huid etc. Dus als ik bijv. schrijf: eenmasker voor droge en vette huid, terwijl jij een gevoelige en droge huid hebt, dan moet je gewoon even jou huidtype(s) op die plaats zetten ;)


                                           Reinigen
Een gemengde huid heeft iets meer aandacht nodig dan een vette of normale huid, want het kan soms nog best moeilijk zijn om goede producten en reinigers te vinden voor de droge én vettere delen van je huid. Je kan dan kiezen voor een product voor 'de gecombineerde' huid of voor alle huidtypes, maar denk niet: 'Oh, mijn gezicht is het voor het meerdere deel vettig, ik neem wel die tonic voor de vette huid...' Hierdoor worden de vettere delen misschien minder, maar je zult zien dat de droge (of andere ;) delen van je huid het niet trekken en alleen maar meer gaan schilferen en irriteren. Bij een reinigings melk en tonic is alles nog vrij simpel, gewoon gebruiken zoals op de verpakking staat en je gezicht reinigen. Bij een scrub of face wash geldt dit helaas niet: Masseer en concentreer je bij een scrub/face wash vooral op de vette delen van je huid, omdat de facewash/scrub een 'extra reiniger' is, wordt de huid hier nog lekkerder schoon en minder vet gemaakt. Je moet natuurlijk ook even lans de andere delen van je huid gaan, maar toch een stuk minder dan bij de vette delen. oh, en de delen waar je veel last hebt van puistjes enzo :)
En je weet het (toch?! ;) : altijd een tonic en/of reinigngsmelk zonder alcohol nemen, bij gevoelige delen zal dit heel erg prikken, bij droge delen ook plús het zal daar nog meer uitdrogen en bij een vette huid, droogt het uit voor even, waarna het weer extra talg (=vet) aan gaat maken omdat je huid niet gewend is aan zo'n heftig iets wat je huid direct uitdroogt.


                                              Crème
Crème... das een moeilijke, heb zelf soms ook last van een gecombineerde huid en het is moeilijk om een goede crème voor je gemengde huid te vinden die ook echt hélpt (en onder de 30 euro is...). Als je een goede hebt gevonden voor je huid type hebt gevonden, is het weer simpel enzo, gewoon aanbrengen met je goed schoongemaakte vingertoppen en lichtjes inmasseren. Lukt het niet om de juiste crème te vinden? Wat ik dan altijd doe is dit: Ik koop 2 crèmes voor mijn vette, en droge zones. Ja, dat kán soms prijzig worden, maar ik koop meestal 2 onder de 5/7 euro waarvan ik weet dat ze goed werken. Dan kan je gewoon op je vette delen crème voor vette huid smeren en op de droge (of andere *zucht*) delen voor de droge huid smeren. Wat je ook kan doen is de crèmes mengen met elkaar: Zorg dan dat je ze eerst een beetje opwarmt, dan zijn ze vloeibaar en mengen makkelijker. Als je dit doet, raad ik aan om eerst een klein beetje met elkaar te mengen, want het kan zijn dat het toch niet goed uitpakt op je huid, en het zou zonde zijn als je dan al alletwee de potjes met elkaar heb vermengd ;)
Wat je ook kan doen is de truc die in het artikeltje van vorige week stond: Schep een klein beetje van je favo crème(s) in een klein sample potje ( €2 Kruidvat etos, set van drie) neem dit altijd in je tas mee voor 'noodgevallen'.
 

                                            Behandelingen
Stomen en scrubben is heerlijk, maar denk eraan als je gevoelige delen hebt bij je huid dat die er sneller niet tegen de hete stoom en ruwe scrub kunnen. Daar is een oplossing voor: stoom je gezicht met natte, hete doeken. Een iets warmere doek bij de vette/normale zones, en een iets koelere doek bij gevoelige plekken. En dat geldt ook voor maskers: Je kunt een masker gebruiken voor alle huid types of een gecombineerde huid. Ook kan je van die goedkope pakjes halen: 1 zakje voor de gevoelige huid en 1 zakje voor de vette huid. Je mengt iets minder masker met iets minder water en brengt op de gevoelige delen makser voor de gevoelige huid aan, op vette delen etc. 

     
En het makser niet afspoelen met heet water, maar lauwwarm (of als je een energy shot wil, met koud water). Altijd na je masker een creme opdoen om de verzorgende dingen die het masker gaf langer te blijven vasthouden. Al helemaal goed: een na behandeling, hoeft niet, is wel oppepper voor je huid. Nabehandelingen kan je los kopen, maar soms zitten ze ook vast aan het masker.


Dat was de How to handle van deze week. Hope U like it!


xxx

2 opmerkingen:

Natasja zei

Handige tips!

Anoniem zei

Gecombineerde huid is niet gemakkelijk :(

Een reactie posten

S'il vous plaît répondre!
Geen Google account? Klik op NaamURL! Je voert hier je naam in, en event. je blog. Dat is een stuk simpeler!