zondag 7 maart 2010

How to handle: Gevoelige huidVandaag ein-de-lijk weer een how to handle, iedere week schrijf ik een how to handle over huid types; vorige week schreef ik over hoe je het beste een vette huid kan behandelen. Vandaag hebben gaat het over de gevoelige huid; weg met die rode vlekken, irritaties en prikkende zones!


Reinigen
Zorg dat je met een gevoeloge huid écht reinigings middelen koopt voor dat huid type, met een vette huid kan je soms nog eventjes proberen om een productje voor de normale huid te gebruiken, maar bij een gevoelige huid is dat echt veel te heftig! Dat geldt trouwens ook voor crèmes, maskers ect. die voor alle huid types bestemd zijn, deze zijn tóch meestal een tikkeltje te heftig, aangezien er stoffen in zitten die tegen de droge & vette huid helpen. Zorg ook dat je een grotere hoeveelheid reinigings melk gebruikt, want reiningsmelk mag niet intrekken, het is namelijk een sterke reiniger en als het te lang intrekt, 'reinigt' het de bescherm laag van de huid weg. Bij een gevoelige huid is dat echt heel erg naar, ik had het wel eens: Mijn huid voelde de hele avond een beetje rood en voelde prikkerig aan! Wil je graag een scrub gebruiken? Neem dan een milde scrub, ook al staat er op de verpakking 'voor dagelijks gebruik' jou gevoelige huid kan daar niet goed tegen, en ook al merk je het niet, maar langzamerhand wordt je er steeds slechter van. 1 tot 3 keer per week is dus meer dan genoeg!
Bij een face wash geld eigenlijk het zelfde: Als je weinig face wash gebruikt, trekt het in, en dat zorgt er dan weer voor dat je de wash niet goed kan afspoelen. Dan je tonic/toner. Gebruik altijd - zeker bij een gevoelige huid!- een tonic zonder alcohol, dit kan zoiezo sneller huid kanker en verouderin veroorzaken, maar het maakt vooral door de sterke alcohol de gevoelige huid helemaal kapot! Helpt dit allemaal toch niet? Dan kan je altijd nog gaan voor (de mildste) reinigings doekjes.

Crème
Dan een dag/nacht crème, dit zorgt er voor dat je huid gehydrateerd en beschermd blijft voor als je gaat slapen of naar buiten gaat. Gebruik het liefste een milde crème die goed hydrateerd, maar je huid niet vettig maakt. Ook is een crème die extra beschermd beter voor je gevoelige huidje, aangezien een gevoelige huid sneller afval en vuil van buiten (en je kussen) opneemt. Je hoeft ook niet rammen op je gezicht hè, gewoon met 2 of 3 vingers je crème zachtjes in masseren werkt ook prima én je gezicht zal er een stuk zachter bij aanvoelen. Als je een crème hebt die toch begint te prikken, haal het dan gewoon weer allemaal van je gezicht, als je blijft in masseren en laten intrekken, zal het je gezicht nog gevoeliger maken.
Maar terug op die bacteriën, je gevoelige huid trekt het sneller aan. Denk aan je kussen, zorg dat je je bed vaak (iedere 2 tot 4 weken) verschoond. Je telefoon: Als je die tegen je wang houd, trekken al die bacteriën je huid in, maak deze dus ook iedere dag goed schoon met een doekje. Zorg dat je ook altijd een 'back up' bij je hebt: Als je vaak op school in de middag alweer gauw last hebt van een geïrriteerde huid, zorg dan dat je je (die natuurlijk wel het best voor jouw huid type werkt) crème/gel bij je hebt. Die hele pot in m'n tas? Nee joh, bij het Kruidvat/etos kan je verschillende sample potjes halen, schep daar een beetje crème in over en je hebt altijd wat bij je voor gevoelige plekjes.


Behandelingen
Altijd heerlijk: Op een regenachtige zondag je gezicht eens lekker te verzorgen met stomen, scrubben en een maskertje! Meestal word er aangeraden om dit dan 1 á 2 keer week te doen, maar met een gevoelige huid is dit nou niet zo'n goed idee.. Neem zoiezo een masker voor de gevoelige huid, en wees voorzichtig met scrubben dus. En natuurlijk stomen: In van die filmpjes zie je meestal dat je 2x 5/10 minuten moet stomen. Geloof me, met een echte gevoelige huid is het het beste om 1 keer 5 of 7 minuten te doen. Wil je toch echt twee keer? Kies dan voor twee keer 3 min. en als je een bak met water gebruikt, neem dan water dat niet echt kokend heet is, maar ietsje afgekoeld. Ook is het beter om een maskertje ietsje korter te laten intrekken dan op de verpakking staat, ook al is het voor een gevoelige huid. De term 'hoe langer hoe beter' past nou eenmaal niet bij een gevoelige huid. Ook is het wsoms weer best wel zoeken naar een maskertje die bij je huid type past, er staat namelijk niet altijd letterlijk: Voor de gevoelige huid. Denk aan 'ontspanning', 'anti stress' en 'verkoelende' maskers ;)
En dan als je verbrand bent, VRESELIJK! Auw, auw.. voor dat de zomer vlak voor de deur staat, komt hier nog een uitgebreid artikeltje over, met een special homemade maskertje tegen de verbrande, gevoelige huid!


Dat was de How to handle van deze week! Volgende week schrijf ik over de gemengde huid! Hopelijk hadden jullie er wat aan!


xxx

1 opmerking:

Marijke zei

wat een goed artikeltje!! handige tips!

Een reactie posten

S'il vous plaît répondre!
Geen Google account? Klik op NaamURL! Je voert hier je naam in, en event. je blog. Dat is een stuk simpeler!